Клиники

Брахитерапията с ниска мощност на дозата - лек, неоперативен и надажден метод при ранен рак на простатата  | ИСУЛ

Новини

29.04.2024

Брахитерапията с ниска мощност на дозата - лек, неоперативен и надажден метод при ранен рак на простатата

Доц. д-р Еленко Попов, част от екипа на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, беше гост на  Medrec:M: - единственото приложение за здраве у нас, тип Здравен дневник. Ето какво сподели той пред водещата Мария Райкова за съвременните методи за диагностика и лечение на рака на простатната жлеза и по-специално за БРАХИТЕРАПИЯТА С НИСКА МОЩНОСТ НА ДОЗАТА, която се прилага само в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“:


Доц. д-р Попов: Аз съм от това поколение уролози, които в рамките на своята кариера видяха огромния напредък в лечението на рака на простатата. В началото на Милениума, когато започнах да работя урология, ракът на простатата почти винаги се откриваше в стадий, при който вече има костни метастази и е много късно, не можем да дадем много като помощ и можем само малко да удължим живота на пациента и да подобрим качеството му.
Това коренно се промени с въвеждането на активното търсене  на рака на простатата, масовият скрининг. С ежегодните прегледи при уролог, които стават задължителни след 50-годишна възраст, с използване на туморния маркер PSA. С усилията на нашия визионер и лидер на Клиниката по урология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ акад. Славов, той беше въведен като масов скрининг при мъжете. Чрез него се прави масов скрининг на всички мъже, за да отсее групата, при която вече трябва по-задълбочено да изследване.


Водещ: Какво представлява ракът на простатата?


Доц. д-р Попов: Това е едно заболяване, за което всеки момент се очаква да бъде предефинирано, защото при напредването на годините при мъжете то става изключително често. В аутопсионни серии над 80 г., при пациенти, починали от нещо друго, в над 80% от случаите се откриват промени, които можем да дефинираме като рак на простатата. За съжаление в голяма част от случаите той не е така „спящ“, а си е едно смъртоносно заболяване. Изключително близка е неговата биологична история с рака на гърдата и рака на маточната шийка.


Водещ: Какво е значението на ранната профилактика – кога и колко често да става изследването, за да се намали риска от това да бъде хванат прекалено късно?


Доц. д-р Попов: Лично мое мнение е, че профилактиката е много по-важна от лечението. Защото колкото по-късно е установено заболяването, толкова по-тежки за пациентите са методите на лечение и те не могат изцяло да решат проблема му.
Хубавата новина е, че в момента все по-често хващаме много рано рака на простатата. А това означава, че можем да излекуваме мъжете трайно, при това по начин, който не ги отделя от техния нормален живот, семейството, близките.


Водещ: Тоест, българският мъж е станал по-отговорен към здравето си?


Доц. д-р Попов: Да, а също и дамите, които хващат за ръка своя партньор и го водят на лекар.


Водещ: В Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ прилагате най-иновативната и щадяща терапия. Разкажете ни за нея?


Доц. д-р Попов: Това е един от водещите методи за лечение на ранен рак на простатата – т.нар. БРАХИТЕРАПИЯ С НИСКА МОЩНОСТ НА ДОЗАТА. Другият термин, който се използва, е перманентна брахитерапия. При нея едни малки радиоактивни перлички, по специален план, доста прецизно, се подреждат в простатата и в рамките на 2-3 месеца бавно, но с натрупване на дозата много сигурно, унищожават раковите клетки. Методът е водещ в световен мащаб за лечение на ранен рак на простатата. Разработен е преди около 20 години, има много натрупана информация за него. Ние, единствени в България, имаме удоволствието да го прилагаме в Клиниката по урология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИС“Л" от около 2 години. Имаме чудесна колаборация с колегите медицински физици, лъчетерапевти, анестезиолози, онколози. Това е метод, който мултидисциплинарен – включва специалисти с различни профили. Радвам се, че съм част от екипа, който го осъществява.


Водещ: А този метод подходящ ли е за всеки или има определени изисквания?


Доц. д-р Попов: Има две изисквания: ракът на простатата да е ранен, да не са много високи стойностите на простатноспецифичния маркер. Второто условие е простатната жлеза да не е много увеличена, т.е. да не надхвърля 60 куб. см.


Водещ: Методът е оперативен?


Доц. д-р Попов: По-скоро интервенционален. Извършва се в операционна, в стерилна среда, под една много прецизна обща упойка, тъй като точността, с която работим, е около 1-2 мм. Без да има разрез, през поленцето между правото черво и тестисите, т.нар. перинеум, със специални игли радиоактивните перлични се въвеждат според изготвения план, така че да могат да облъчат простатата и да унищожат раковите клетки.


Водещ: Т.е. те остават в простатата и продължават да действат след процедурата?


Доц. д-р Попов: Да, те са в едни капсули, които са вечни и си остават в организма. Нещо от типа на имплантите. След период от 2-3 месеца радиоактивният елемент се разпада и остават тези миниатюрни капсули, които по никакъв начин на пречат.


Водещ: Има ли пациентът болка след процедурата и какви са неговите усещания?


Доц. д-р Попов: Усещанията са минимални. Тъй като процедурата не е оперативна и не включва разрез, тя не нанася травма на тъканите. До някъде има известно дразнение от носенето на катетър, но това е в рамките на 24 до 48 часа. За разлика от другия основен метод за лечение – радикалната простатотомия, тук няма дискомфорт. Много по-ограничени са и съпътстващите усложнения, свързани със загуба на контрол при уриниране и еректилната функция, от които мъжете много се плашат. Причината е, че при брахитерапията с ниска мощност на дозата, ние не премахваме жлезата, тя си остава. При брахитерапията  тези усложнения са при 2-3% от пациентите, което го приемаме в рамките на статистическата грешка. При радикалното премахване на простатата, те са при около 10-15% от пациентите.
Най-често пациентите си тръгват от нашата болница 48 часа след интервенцията, на собствен ход и в една много добра кондиция.


Водещ: Какво бихте посъветвал всички мъже?


Доц. д-р Попов: Спазвайте профилактиката! Изкрючително лек е прегледът при уролога. Не включва инвазивни изследвания, а една ехография и изследване на туморния маркер. Началните изменения, които се хващат с тези методи, предхождат клиничните прояви на рак на простатата с около 5-10 години. Има ли вече клинични прояви, със сигурност диагнозата е късна. Тогава се налага операция, лъчетерапия, прием на хормони, а колкото повече методи се наслагват, толкова повече се увеличават страничните ефекти. Ключът към всичко е профилактиката!


Интервюто с доц. д-р Попов можете да гледате в сайта на Medrec:М


Източник: Medrec:M